CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, December 3, 2008

bIsIkAn HaTiKu...


Yang di cari,

Walau bukan putera raja,

biarlah putera agama,

Yang diimpi,

Biarlah tak punya rupa,

asal sedap dipandang mata,

Yang dinilai,

Bukan sempurna sifat jasmani,

Asalkan sihat rohani,sempurna hati,

Yang diharap,

Bukan jihad pada semangat,

Asal perjuangannya ada matlamat,

Yang datang,

Tak perlu rijal yang gemilang,

Kerana ana serikandi dengan silam yang kelam,

Yang dinanti,

Bukan lamaran dengan permata,

Cukuplah akad dan janji setia,

Dan yang akan terjadi,

Andai tak sama kehendak hati,

Ana redha ketetapan illahi,

Itulah ketentuan sejak azali.Tuesday, December 2, 2008

sAhAbAt DaN cInTa....


Perhubungan sahabat adalah sama seperti perhubungan cinta. Kita tidak menganggap seseorang itu cintakan kita apabila dia melarikan diri apabila kita susah. Begitulah juga dalam persahabatan. Fahami konsep cinta ini, maka kita akan faham tentang konsep persahabatan. Cinta itu lebih asyik berbanding sebuah persahabatan.


Dalam cinta, kita akan selalu berjumpa ayat-ayat cinta seperti "Aku akan tetap bersama mu selamanya...dalam susah atau pun senang." Ini janji sehidup semati dalam percintaan. Sedangkan orang yang bercinta (malah yang telah berkahwin) pun boleh berpisah dan bercerai-berai, maka apatah lagi dalam hubungan persahabatan.Sifat cinta adalah setia dan patuh kepada insan yang dicintainya.


Seorang wanita pernah bertanya kepada seorang penyair tentang bagaimana kita mahu tahu sama ada seseorang itu benar-benar mencintai dirinya dengan sebenar-benar cinta. Dan penyair itu menjawab:
"Jika si dia berasa yang dia pasti mati jika tidak meminum air disebabkan kehausan, dan kemudian engkau berkata kepadanya, "Jangan minum air itu", maka dia tidak akan minum air itu". Inilah yang dinamakan cinta.


Dan inilah juga intisari ikatan persahabatan. Persahabatan dan percintaan yang hakiki tidak akan berubah apabila situasi berubah. Pengajarannya, berhati-hatilah dalam mencari cinta dan persahabatan di dalam dunia ini.


(hembusan.blogspot.com)